Wandelexcursie in natuurgebied De Blauwe Kamer

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. De zomerdijk is in 1992 afgegraven, zodat het gebied regelmatig overstroomt. De natuur in de Blauwe Kamer is dankzij de overstromingen voortdurend in beweging en ontwikkeling.

De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke vegetaties geven de Blauwe Kamer kleur. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan. Een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars, een van de ruim 70 soorten broedvogels die het gebied rijk is. De flora is rijk en bestaat soms uit soorten die voorheen niet uit het riviergebied bekend waren, zoals het fraai duizendguldenkruid. Ook de bever voelt zich in de Blauwe Kamer thuis.

Vogelparadijs

Voor vogelliefhebbers is de Blauwe Kamer een waar paradijs. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.

Galloways en Koniks

In het gebied lopen halfwilde Galloways en Koniks vrij rond in kuddes. Galloways zijn runderen en Koniks zijn paarden. Houd afstand en voer de dieren niet. Ze kunnen prima voor zichzelf zorgen, ook in de winter. Bij hoogwater zoeken ze een veilig heenkomen op hoger gelegen gebieden. Daar breiden meidoorn en hondsroos zich uit omdat ze niet door de dieren worden gegeten. Tussen de stekelstruiken krijgt hier en daar een jonge es de kans om uit te groeien tot een volwassen boom.

Restanten uit het verleden

In de Blauwe Kamer staan restanten van een steenfabriek. Deze fabriek bakte tussen 1890 en 1975 bakstenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. De wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd. Tegenwoordig gebruiken Koniks, grootoorvleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen. Ons pand fungeerde als de droogkamers. De originele schoorstenen zitten nog op het dak.

wandelen de blauwe kamer

Natuur verbinden

Door het veranderende klimaat krijgen de rivieren steeds meer water te verwerken. Om dijkdoorbraken te voorkomen wil de overheid de rivier meer ruimte geven. Dat kan door het graven van geulen en het weghalen van obstakels in de uiterwaarden. Ook de natuur profiteert hiervan. Dat heeft Het Utrechts Landschap in de Blauwe Kamer laten zien. Op meer plekken langs de Nederrijn krijgt de rivier de ruimte. Ook werkt het Utrechts Landschap aan het verbinden van natuurgebieden. Misschien wandelt het edelhert straks vanaf de Veluwe naar de uiterwaarden en over de Utrechtse Heuvelrug.

wandelen de blauwe kamer

 

Excursiemogelijkheden Blauwe Kamer, Utrechts Landschap

Bezoekers kunnen in de Blauwe Kamer op eigen gelegenheid vrij wandelen over de door Utrechts Landschap aangelegde paden. Er is één groene route à +/- 3 km.

De route tot het uitzichtplateau is geschikt voor rolstoelen. Honden zijn i.v.m. de aanwezigheid van loslopende Koniks en Galloways niet toegestaan in de Blauwe Kamer (wel op de benedenetage van het restaurant).

Voor groepen is het mogelijk een excursie aan te vragen die wordt gegeven door deskundige vrijwillige gidsen van Utrechts Landschap. De groepsexcursies kunnen aangevraagd worden via https://www.utrechtslandschap.nl/de-natuur-in/aanvraag-op-maat/groepsaanvraag-overzicht/groepsaanvraag-natuurwandeling of via het restaurant (i.c.m. een lunch, diner of activiteit met minimaal 12 personen).

Aan een natuurwandeling met gids zijn kosten verbonden. Een natuurwandeling met gids kost minimaal € 95 tot 20 deelnemers. Voor elke volgende deelnemer rekenen wij voor niet-Beschermers € 4 en voor Beschermers € 3 extra. Een gemiddelde excursie duurt 1,5 tot 2 uur.

Route: N225 richting Wageningen: onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk oprijden. Eerste afslag rechtsaf tot het informatiecentrum. Hier kunt u parkeren.

Parkeren kunt u op de parkeerplaats van het informatiecentrum Blauwe Kamer en restaurant De Blaauwe Kamer, bij coördinaat N 51°56.634 E 005°36.969. Het adres is: Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen. Parkeren kan ook langs de Veerweg, tegenover de steenoven.

GPS-route Blauwe Kamer

 • Afstand

  4 km

 • Route

  U wandelt met behulp van GPS-punten.

 • Vertrekpunt

  Parkeren kunt u op de parkeerplaats van het informatiecentrum Blauwe Kamer en restaurant De Blaauwe Kamer, bij coördinaat N 51°56.634 E 005°36.969. Het adres is: Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen. Parkeren kan ook langs de Veerweg, tegenover de steenoven.

  Bestand met uitleg waypoints GPS wandeling - klik hier 

 

Een wandelexcursie boeken als onderdeel van een partij?

Vraag dan via deze vragenlijst vrijblijvend informatie en een prijsindicatie op. 

 

 

 

 

 

to top button